Miért jó, ha ezek a kemikáliák nincsenek a kozmetikumodban? #1

2017-11-17

Cikksorozatunk első részében ismerjük meg a hormonokat megzavaró és allergén parabéneket.

 

A parabéneket az 1920-as évektől széles körben használják fel tartósítószerként kozmetikumokban és testápolási termékekben. Továbbá gyógyszerek, élelmiszerek, zsírok, olajok, cipőápoló krémek, textilek, ragasztók tartósítására használják.  Az parabének fő kockázata, hogy in vitro - azaz nem élő szervezetben végzett - kísérletek szerint ösztrogénként viselkednek, így károsítják a hormonrendszert.

 

Elterjedésüket segítette, hogy közvetlenül nem mérgezőek emberre nézve, viszont igen hamar ismerté vált, hogy az élőlények endokrin, azaz hormon rendszerét megzavarják. Ám a jogszabályok jelenleg nem tiltják a hormonkárosító kozmetikai adalékok használatát.

 

A magyar piacon termékek százaiban, ezreiben található meg: testápolókban, sminkszerekben, alapozókban, arcmaszkokban, arclemosókban, arckrémekben. A legproblémásabbak azok a termékek, amelyek a bőrre felkenve gyakorlatilag 100%-ban felszívódnak a bőrön át és bekerülnek a szervezetbe.

 

A parabén fő veszélyei

 • Női hormonkárosítás – nemzőszervek fejlődésének károsodása, menstruációs zavarok
 • Összefüggésbe hozták a mellrákkal
 • Csökkenthetik a férfiak tesztoszteron szintjét – csökkentve ezzel akár a termékenységet is
 • Allergiás reakciókat válthat ki
 • Öregítheti a bőrt, amennyiben napsütés éri

 

Miért nem tiltják be a parabént?

A megismert kockázatok miatt több európai ország kezdeményezte a tilalmukat, illetve több világméretű gyártó a kivonásuk mellett döntött. Dánia például 2011-ben tiltotta be a propil- és butilparabént a 3 év alatti gyermekek számára készülő testápolási és tisztálkodási termékekben és a francia parlament is megszavazta már a parabének tilalmát, ám sajnos a francia kormányzat ezt nem tudta végigvinni.

 

Parabének listája

 • Metilparabén E218 - CAS No. 99-76-3
 • Etilparabén E214 - CAS No. 120-47-8
 • n-Propilparabén E216 - CAS No. 94-13-3
 • Butilparabén - CAS No. 94-26-8 [1]
 • Izobutilparabén
 • Izopropilparabén
 • Benzilparabén
 • valamint ezek sói

Angol név: Parabens

 

A bőrünkre kent kozmetikumok 60%-a felszívódik, függetlenül attól, hogy egészségünkre nézve kedvező vagy kedvezőtlen lesz a hatása. Ezzel szemben az elfogyasztott táplálék felszívódása a tápcsatornában mindössze 15-20%.

 

Vigyázz magadra! Bőröd az első védőréteg minden káros dologgal szemben, ezért ápold természetes kozmetikumokkal! Próbáld ki az Olivaloe natúrkozmetikumokat, melyek régi görög receptúrák alapján modern technológiával készülnek, és bio olívaolajjal, bio Aloe verával és számos természetes összetevővel kényeztetik bőröd.
Blog

Ha február, akkor ajakápolás!

Ne feledd el, hogy mindig legyen nálad ajakápoló, és ne felejtsd el használni sem!

Blog

Körmünk titkos élete – 1. rész

Tudtad, hogy körmöd már születésed előtt elkezd nőni, aztán egész életeden át folyamatosan csak növekszik, úgy 0,1 milliméterrel lesz hosszabb naponta. És azt tudtad, hogy körmöd állapota az egészségi állapotodról is sokat mesél?

Tekintse meg további termékeinket is!
Gold VIP Kártya

7 000 Ft

Test- és arcápolás fiatal bőrre

12 650 Ft

Olívás szappan

950 Ft

Hidratáló és feszesítő maszk

4 950 Ft

Nyári akció

Arcápolás

Testápolás

Fürdés és Haj

Napsütés

Anticellulitisz

Testpermetek

Férfiaknak

Kiemelt védelem - OTC

Kézzel készített szappanok

Csomagok

Ajándékkártya